Retele calculatoare cu cablu

O retea de calculatoare leaga intre ele o multime mai mica sau mai mare de calculatoare, astfel incat, un calculator poate accesa datele, programele si facilitatile sau resursele unui alt calculator conectat la aceeasi retea. De obicei este nevoie de masuri de restrictie/siguranta ale accesului. Pentru a transporta datele intr-o retea de calculatoare, aceasta are nevoie de cateva componente esentiale, cele mai comune fiind: placile de retea (sunt placi de interfata prin care un calculator se poate conecta la un alt calculator in cadrul retelei); modemurile (sunt necesare pentru conectarea unui calculator la retea prin intermediul liniei telefonice); hub-urile (sunt echipamente care extind raza unei retele, primind date pe un port si apoi trimitand datele pe toate celelalte porturi); bridge-ul (este un echipament folosit pentru a filtra traficul de retea intre segmentele unui LAN; switch-ul (mentine o tabela cu adresele calculatoarelor care sunt conectate la fiecare port; routerele (sunt echipamente care interconecteaza mai multe retele folosesc adrese IP pentru a transmite cadrele catre alte retele); punctele de acces wireless (ofera acces la retea pentru dispozitive wireless cum ar fi laptopurile si folosesc unde radio pentru a realiza comunicatia cu calculatoarele.

retele-cablu
Mai jos o sa detaliem ce este de fapt o retea de calculatoare si cum functioneaza cu ajutorul componentelor si dispozitivelor sale. O retea prin cablu locala este de fapt un grup de dispozitive conectate la cablurile de retea folosind un altul, cel mai adesea cu ajutorul unui router.
Router: Acesta este dispozitivul central al unei retele de domiciliu, in care se conectaeaza un capat al unui cablu de retea. Celalalt capat al cablului merge intr-un dispozitiv de retea care are un port de retea. In cazul in care doriti sa adaugati mai multe dispozitive de retea la un router, veti avea nevoie de mai multe cabluri si mai multe porturi pe un router. Aceste porturi, atat cele de la router, cat si cele de la capatul dispozitivelor, se numesc porturi Local Area Network (LAN). In momentul in care conectati un dispozitiv la router, aceea se poate numi o retea cu cablu.


Porturile LAN: Un router de casa are de obicei patru porturi LAN, ceea ce inseamna ca, direct din cutie, acesta poate gazdui o retea de pana la patru dispozitive de retea cu cablu (fir). In cazul in care doriti sa aveti o retea mai mare, veti avea nevoie de un hub sau un switch, care are scopul de a adauga mai multe porturi LAN la un router. In general, un router ''de casa'' poate conecta pana la aproximativ 250 de dispozitive de retea, dar majoritatea caselor sau chiar intreprinderile mici nu au nevoie de mai mult de atat. In prezent exista doua standarde de viteza principale pentru porturi LAN: Ethernet (de asemenea, numit Ethernet Rapid), care are o viteza de 100 megabiti pe secunda si Ethernet Gigabit, care poate avea viteze de pana la 1 gigabit pe secunda (1000mps). Viteza reala a unei conexiuni de retea depinde de mai multi factori, cum ar fi capetele dispozitivelor utilizate, calitatea cablului si cantitatea de trafic.


Ca sa fie mai usor de inteles: pentru a avea o conexiune Ethernet Gigabit prin cablu intre doua calculatoare, ambele computere, routerele sunt conectate si cablurile folosite pentru a le lega impreuna toate acestea pentru a sprijini Ethernet Gigabit (sau un standard mai rapid). In cazul in care conectati un dispozitiv Ethernet Gigabit si un dispozitiv Ethernet regulat intr-un router, legatura dintre cele doua va fi limitata la viteza de Ethernet, care este de 100Mbps. Pe scurt, porturile LAN de pe un router permit dispozitivelor Ethernet-Rapid sa se conecteze intre ele si sa dea share datelor. Pentru ca acestea sa poata accesa internetul, routerul trebuie sa aiba, de asemenea, un port de Wide Area Network (WAN). Pe mai multe routere acest port poate fi etichetat ca portul de internet.


Switch vs hub: Un hub si un comutator (switch) au scopul de a adauga mai multe porturi LAN la o retea existenta. Ele ajuta la cresterea numarului de clienti Ethernet Rapid, care poate cuprinde o retea gazda. Diferenta principala dintre hub-uri si switch-uri este aceea ca un hub utilizeaza un singur canal partajat pentru toate porturile sale, in timp ce, un switch (comutator), are un canal dedicat pentru fiecare dintre ele. Acest lucru inseamnand ca, cu cat numarul clientilor care se conecteaza la un hub este mai mare, cu atat mai lenta va deveni rata de date pentru fiecare client in parte, in timp ce, cu un comutator viteza nu se schimba in functie de numarul de clienti aflati in conexiune. Din acest motiv, hub-urile sunt mult mai ieftine decat comutatoarele cu acelasi numar de porturi.


Wide-area network (WAN): De asemenea, cunoscut sub numele de ''port pentru internet''. In general, un router are doar un port WAN. Unele routere (folosite in mediul business) vin cu doua porturi WAN, astfel incat se pot utiliza doua servicii de internet separate in acelasi timp. Pe orice router, port-ul WAN va fi separat de porturile LAN si se distinge adesea printr-o culoare diferita. Un port WAN este utilizat pentru conectarea la o sursa de internet, cum ar fi un modem broadband. WAN permite routerului sa se conecteze la internet si transmite conexiunea la toate dispozitivele Ethernet Rapid conectate la acesta.


Modemul broadband: Adesea numit ca modem DSL sau modem de cablu, un modem broadband este dispozitivul care face trecerea conexiunii internetului de la un furnizor de servicii la un computer sau la un router, punand astfel internetul la dispozitia consumatorilor (utilizatorilor). In general, un modem are un port LAN (pentru conectarea la portul WAN al unui router sau la un dispozitiv Ethernet) si un ''port de serviciu'', cum ar fi un port telefonic (modemuri DSL) sau un port coaxial (modemuri de cablu), care se conecteaza la linia de serviciu. Daca aveti doar un modem, veti putea conecta doar un singur dispozitiv Ethernet (Rapid ori Gigabit), cum ar fi un calculator la internet. Pentru a conecta mai mult de un dispozitiv la internet, veti avea nevoie de un router. Furnizorii tind sa ofere un dispozitiv combinat (care este o combinatie dintre un modem si un router sau un router wireless, toate intr-un singur dispozitiv).


Cablurile de retea: Acestea sunt cablurile utilizate pentru conectarea dispozitivelor de retea la un router sau un switch. Ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de cabluri Categoria 5 sau cabluri CAT5. In prezent, cele mai multe cabluri CAT5 de pe piata sunt de fapt CAT5e, care sunt capabile sa ofere viteze de date Ethernet Gigabit. Cel mai recent cablu de retea utilizat in prezent este CAT6, care este proiectat pentru a fi mai rapid si mai fiabil decat CAT5e. Diferenta dintre cele doua este cablajul din interiorul cablului si de la ambele capete ale acestuia. Cabluri CAT5e si CAT6 pot fi folosite alternativ, iar ca performanta, in esenta sunt acelasi. Pentru casa dvs, ceea ce CAT5e ofera este mai mult decat suficient. De fapt, probabil ca nu se va observa nicio diferenta in cazul in care comutati la CAT6 si nu strica desigur sa utilizati CAT6, daca va puteti permite. De asemenea, cablurile de retea sunt aceleasi, indiferent de forma acestora, fie rotunda ori plata.


Categorii similare

Retele calculatoare wireless

O retea wireless este foarte similara cu o retea prin cablu, cu o singura mare diferenta, dupa cum ii spune si numele wireless = fara fir (cablu): dis..